Foto & Video

Våra ord

Begravningen Artiklar/pressklipp Gästboken Startsidan


 

 

 

 

 
 


Tipspengar löste krogmord

Tio års fängelse för mord.
Det blev straffet för en 25-årig man från Stockholm, som för ett år sedan mördade en 29-åring på Tonic Bar på Södermalm.
Den belöning som offrets familj utfäst löste mordet.

Polisen kallar den här typen av brott för ''pissrännemord''. Två berusade unga män kommer ihop sig om en bagatell och det hela slutar med att den ene får en kniv i magen.
  På Citypolisens våldsrotel var man länge pessimistisk om möjligheten att lösa mordet.
  - Det fanns ingen teknisk bevisning, mordet begicks sent på kvällen i källaren på en krog. De få personer som var närvarande var ordentligt berusade, säger kriminalinspektör Sten-Åke Wranding.

Belöning avgörande
  Ett halvår efter mordet hade polisutredningen gått i stå. Offrets familj utfäste då en belöning på 100 000 kronor till den som kunde hjälpa till att finna den skyldige. Kort därefter ringde en person och gav polisen namnet på gärningsmannen.
  Efter spaning och kartläggning av den misstänktes mobiltrafik gjordes ett tillslag. Fem unga män togs in till förhör, bland dem den misstänkte.
  Ett par av de andra männen, som varit med på Tonic Bar, berättade omgående för polisen vad som hänt.
  - De hade en överenskommelse om att inte självmant anmäla gärningsmannen. Men om de greps och förhördes skulle de berätta, säger Wranding.
  25-åringen nekar till mord men erkänner grov misshandel och vållande till annans död. Han åtalades för mord och på tisdagen fälldes han av Stockholms tingsrätt.

Högt skadestånd
  Han har oprovocerat överfallit och knivstuckit den helt oförberedde och därigenom försvarslöse 29-åringen. Därigenom har han visat en sådan hänsynslöshet att gärningen ska bedömas som mord, anser domstolen.
Tingsrätten motiverar inte varför man väljer tio års fängelse i stället för livstid.
  Den dödes föräldrar och tre syskon beviljas ett högre skadestånd än normalt i ersättning för psykiska besvär med anledning av 29-åringens död. De får nu 35 000 kronor vardera mot det tidigare schablonbeloppet 25 000 kronor.
  Detta belopp har inte ändrats sedan 1993 och framstår numer som lågt, skriver tingsrätten.
TT

 

 

TV4 (nyheterna.se), TT, Expressen 2002-08-27