Foto & Video

Våra ord

Begravningen Artiklar/pressklipp Gästboken Startsidan


 

 

 

 

 
 


Mickes mördare får tioårigt straff

(VALLENTUNA) Tio års fängelse för mord, så lyder domen för den 25-åring som mördade Vallentunabon Micke Valladolid för ett år sedan. Mördaren avslöjades först efter att familjen utfäst en belöning.

Det känns bedrövligt att man ska behöva betala för att någon ska berätta, men vi gjorde det för Micke, säger Marianne de Valladolid.

  Det var på en bar på Södermalm som Micke Valladolid fick två djupa knivhugg i magen som han senare avled av. Trots att många poliser var inblandade i fallet och att man förhörde över hundra personer som var på baren så kammade polisen noll.

  - Vi har absolut ingenting, sa den kriminalinspektör som ledde utredningen till Lokaltidningen Mitt i Vallentuna i februari.

  Micke Valladolids familj beslutade i januari att utfästa en belöning på 100 000 kronor till den som kunde lämna tips som innebar att mördaren kunde gripas och fällas för mord.

 

Belöning gav tips
  - Inget hade hjälpt. Polisen använde sig också av medierna med det var fullständigt tyst från alla håll. Efter belöningen kom det nästan omedelbart in tips som pekade ut en 25-årig gärningsman, säger kammaråklagare Bengt Åsbäck.

  Gärningsmannen är tidigare dömd för några mindre förseelser, men är ingen känd brottsling.

  Han nekade först, men erkände på midsommaraftonen grov misshandel och vållande till annans död. Han hävdar dock att det inte var meningen att döda och han kan inte förklara hur en kniv hamnat i hans hand.

  Via den misstänktes mobiltelefonnummer kunde polisen kolla hans in och utgående telefonsamtal. Det visade sig att han haft kontakt med upp till fem personer, alla hade befunnit sig i närheten då samtliga samtal gått via en sändare på Hornsgatan.

  - Hugger man djupt två gånger så måste det ha funnits ett uppsåt att döda, hävdade jag och tingsrätten gick på min linje. Han fick tio års fängelse för mord, säger Åsbäck.

Mamman lättad
  Marianne Valladolid var inte själv närvarande vid rättegången, men när domen meddelades en vecka före sonens dödsdag kände hon sig lättad.

  - Det känns skönt att det blev mord, även om tio år kan kännas som ett hån. Känslomässigt hade jag velat livstid, nu har vi fått livstid medan han kanske är ute om åtta år, säger hon.

  När det gäller belöningen berättar hon att familjen medvetet förnekat att belöningen hjälpt.

  - Man frågar sig vad det ger för signaler när man är tvungen att betala för att någon ska berätta om ett mord på en annan människa. Men vi såg ingen annan möjlighet. Glädjen att vi vet överskuggar bitterheten mot den som kunnat vara tyst så länge. När en fällande dom är fastställd kommer vi att betala, säger Marianne Valladolid. Med det kan dröja.

  - Han kommer nog med all sannolikhet att överklaga. Han har allt att vinna på att försöka, säger Bengt Åsbäck

 

Fredrik Bruce Söderberg

 

Mitt i Vallentuna 2002-09-02