Foto & Video

Våra ord

Begravningen Artiklar/pressklipp Gästboken Startsidan


 

 

 

 

 


"Micke är död"

 

  Natten fredag till lördag ringer Micke min andra lillebror Thomas och sa att han var på Södersjukhuset, att han var knivskuren, att ha skulle in på operation, att han var rädd och sedan grät han i telefon. Thomas hinner säga "Jag kommer!". 

  Thomas och hans flickvän ringer och hämtar min mamma. Först på sjukhuset inser de att de måste ringa oss andra.

  Mamma ringer mig tveksamt, jag var gravid hon var rädd att jag ska få missfall av chocken, men vågar ändå inte låta bli att ringa mig. Pappa åker dit. Min syster och hennes sambo hämtar upp mig. Ca halv sex är vi på sjukhuset, Micke håller på och opereras.
  Först får vi veta att läget är allvarligt men stabilt. Vi får ett senare besked att det såg bra ut och att blödningen slutat. Sedan får vi veta att det börjat blöda igen och att det är kritiskt. Vi förs till ett annat rum som skulle vara bättre?

  Det kommer en personal och tittar in ibland.

  Jag trodde att Micke skulle klara sig. Micke skulle inte dö! Ju längre tid vi väntade desto större blev min ångest, magkramp och sista halvtimmen trodde jag inte längre att han skulle klara sig. Det var helvetiska timmar som jag fortfarande inte minns allt av samtidigt som jag förflyttas till de timmarna och sjukhuset allt för ofta i mina tankar.

 

 

 

 

 

Jag lägger mig ner på en soffa och blundar, efter en stund ser jag ett violett sken då "vet" jag att Micke är död. Senare hör jag steg och läkaren kommer in. Vi förstår alla vad han ska säga innan han säger orden "Micke är död".

  Jag kände ingenting först. Chocken var total. Någon kom in med Mickes legitimation, guldsmycken, klocka och mobil.

  Mina föräldrar var inte i rummet just då, de försökte väl överleva i korridoren eller någon annanstans, så jag mottar det sista min lillebror burit på sig.

  Efter en stund - en halvtimma eller timmar? - får vi gå in till ett rum där de gjort i ordning Micke. Ett ljus är tänt. Först går våra föräldrar in. Sedan går jag in.

  Det var viktigt för mig att jag hans storasyster gick in först av syskonen.
  Där på en bår ligger min bror, fortfarande varm, doftande svagt av after shave.
  Död.
 

Anna-Maria Valladolid

2002-07-25